Onko nyt turvallista rakentaa
28.09.2023

Rakennusalan haasteet ovat ravistelleet alan toimijoita jo jonkin aikaa ja viime aikojen uutiset ovat ymmärrettävästi aiheuttaneet huolta rakentajissa sekä talopaketin rakentamista suunnittelevien perheiden keskuudessa.

 

Onko nyt turvallista rakentaa

Oman kodin rakentaminen on iso investointi ja varmasti monia mietityttää, että onko nyt oikea hetki aloittaa rakentamisprojekti. Tällä hetkellä aika talokaupoille on kaikesta huolimatta itseasiassa monelta osin otollinen. Rakennusmateriaalien yleinen hintakehitys on tasaantunut ja esimerkiksi puutavaran hinta on asettumassa pidemmän aikavälin normaalitasolle. Vaikka nousseet korot kurittavat kuluttajien kukkaroa, rakennuskustannusten maltillistuminen auttaa nyt oman talounelman toteuttamisessa. Tällä hetkellä on myös hyvin saatavilla ammattitaitoisia urakoitsijoita aina maanrakennuksesta pihan viimeistelyyn saakka.

kartongista rakennettu talo mini ostoskärryjen kyydissä kuvaamassa sitä, onko nyt turvallista rakentaa eli ostaa talopakettia
Nainen istuu sohvalla tietokone sylissä ja vertailee talotoimittajien taloustilannetta ja vakavaraisuuta Zeckit -palvelusta.

Dekotalon taloustilanne

Näinä aikoina talopaketin ostajan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota mm. talotoimittajan vakavaraisuuteen. Dekotalon omavaraisuusaste* on erinomaisella tasolla, noin 60 %, eikä yhtiöllä ole lainkaan korollista velkaa. Koko yhtiön historian ajan olemme hoitaneet moitteettomasti kaikki velvoitteemme niin sidosryhmiämme kuin viranomaisia kohtaan. Talopaketin ostaja voi helposti tarkistaa talotoimittajien taustoja mm. ilmaisen Zeckit-palvelun kautta.

Asiakkaille lähtevät laskut ovat meillä aina suhteessa saatuun tuotteeseen tai työhön. Toisin sanoen etukäteen ei tarvitse maksaa. Myöskään kaupan allekirjoitusvaiheessa ei peritä minkäänlaisia varaus- tai ennakkomaksuja. Näillä toimenpiteillä varmistetaan rakentajan asemaa hankkeessa.

Asiakastyytyväisyys, laatu ja aikataulut

Dekotalon tämän vuoden painopistealueena on ollut asiakastyytyväisyyden ja sitä tukevien prosessien kehittäminen. Olemme jo ottaneet isoja kehitysaskelia näillä osa-alueilla, mutta kehittämistä jatketaan edelleen. Suunnittelun ja asiakaspalvelun sekä tuotannon prosessit on hiottu kuntoon ja tällä hetkellä pystymme viemään hankkeita läpi nopeasti ja ennen kaikkea erittäin laadukkaasti. Uusien rakentajien projekteja nopeuttaa nyt myös rakennusvalvonnan rakennuslupien käsittelyaikojen lyheneminen. Työmaavaiheeseen on nyt tarjolla huippuosaajia jokaiseen työvaiheeseen ja laadun varmistajina toimivat Dekotalon kokeneet työpäälliköt.

 

Tiimikuva asunnon ostaneen asiakasperheen kanssa talon edustalla. Kuvassa talotehtaan edustajia, sisustussuunnittelijat sekä talopaketin ostanut paristkunta.
Dekotalon myyntijohtaja Mika Issakainen pitää Loviisan asuntomessutalo Lilla Hyggea "kädellään" eli osoittaa valmistaloa, joka oli asuntomessuilla esittelyssä.

Kiinnostus rakentamiseen ei ole kadonnut

Loviisan asuntomessut olivat Dekotalon osalta huippumenestys! Messuilla kävi lähes 110.000 vierasta, joka osoittaa sen, että kiinnostus omakotitalon rakentamiseen on edelleen erittäin vahvaa. Dekotalon kohde Lilla Hygge oli messukävijöiden suosiossa ja sitä kiiteltiin laajalti yhdeksi asuntomessujen hienoimmista taloista. Lilla Hyggen pohjana oleva uutuusmallimme Skandi 178 onkin saavuttanut nopeasti suosiota talopaketin rakentamista pohtivien perheiden parissa. Asuntomessutunnelmiin voi edelleen päästä helposti Dekotalo Lilla Hyggen esittelysivuilta tai vaikkapa Nelosella pyörivän sekä Ruudusta löytyvän Huvila & Huussi – ohjelman kautta!

* Omavaraisuusaste mittaa yrityksen vakavaraisuutta, tappion sietokykyä sekä kykyä selviytyä sitoumuksista pitkällä tähtäimellä. Tunnusluvun arvo kertoo, kuinka suuri osuus yhtiön varallisuudesta on rahoitettu omalla pääomalla. Omavaraisuusaste on siis käytännössä rakennettu puskuri mahdollisia epäsuotuisia jaksoja kohtaan. Mitä korkeampi yrityksen omavaraisuusaste on, sitä vakaammalle pohjalle yrityksen liiketoiminta rakentuu ja sitä paremmat mahdollisuudet yrityksellä on selvitä tulevista mahdollisista vastoinkäymisistä. 


Prosenttilukujen tulkinnat omavaraisuusasteessa menevät seuraavasti:

  • Erinomainen yli 50 %
  • Hyvä 35 – 50 %
  • Tyydyttävä 25 – 35 %
  • Välttävä 15 – 25 %
  • Heikko alle 15 %