Asiakastarinat

Nuori perhe panostaa kotiin

Järvenpään nuori perhe selätti talonrakennusprojektin vauhdikkaasti – tontin hankinnasta muuttoon kului aikaa vain reilu vuosi. Keväällä 2021 valmistunutta taloa sisustetaan nyt intohimoisesti. 

Emmalle ja Henrille sekä heidän 2-vuotiaalle tyttärelle rakentui 129 asuinneliön Dekotalon muuttovalmis puutalo 484 neliön taajamatontille Jyväskylään. 

Mieleinen talomalli löytyi juuri Dekotalolta.
Tontti on kooltaan alle 500 neliötä, jolloin ulko-oleskelutilana toimii talon levyinen terassi. Rakennusta kiertää kapea nurmialue.

Rakennusajasta on jäänyt mieleen erityisesti tontilla lähes päivittäin tehdyt lumityöt. Rakennusajan sijoittuminen eri vuodenaikoihin nähden onkin yksi rakennusaikana esiin nouseva merkittävä asia. Jokaiseen vuodenaikaan kuuluvat omat tekemisensä.

 

Rakennusmääräykset vaikuttavat suunnitteluun

 

Kaupunkien rakennusmääräysten tarkoitusperiä sopii joskus ihmetellä. Jyväskylän Ylämäyrämäen pientaloihin määrätty punainen tiilikatto on määräyksenä vielä neutraali, mutta punainen ulko-ovi ja itsevalintainen tehosteväri ulkoseiniin hämmästyttää.

Emma ja Henri Järvenpään vaaleassa kahden kerroksen talossa arkkitehtuuri on muodikkaasti vähäeleistä ja selkeää. Punainen ulko-ovi ei ole silmiinpistävä ja tehosteseinän toteutuksessa säästyttäneen ylilyönniltä. Rakennusvalvonta on antanut ymmärtää, että määräykset täyttyvät käyttämällä autokatokseen jotakin muuta maalia kuin korkeisiin seinäpintoihin.

 

Matka omakotitalon omistajaksi

Emma ja Henri ovat syntyneet Jyvässeudulla, mutta kohtasivat toisensa opiskeluaikana Mikkelissä. Sieltä ennätettiin hankkia ensimmäinen yhteinen asunto, mutta molempien valmistuttua palattiin takaisin Jyväskylään. Mieli teki heti omaa taloa. Sellainen hankittiin muutaman vuoden vanhana. Henriä poltti alusta lähtien ajatus uudesta talosta, joltakin talomerkiltä muuttovalmiina hankittavasta kohteesta. Emma ei lämmennyt ajatukselle yhtä nopeasti, mutta taipui kumppaninsa toiveille ajan kanssa. Rakennusprojektiin oltiin valmiita viime vuoden kevättalvella. Perheen Viola-tytär oli syntynyt edellisen vuoden syksyllä. Uusi koti tekisi perheonnen täydelliseksi.

Tontti löytyi ennätysnopeasti. 484-neliöisen rakennuspaikan hankintaan läheltä Emman työpaikkaa Jyväskylän Ylämäyrämäen pientaloalueelta kului aikaa ainoastaan kuukauden päivät. Saman tien ryhdyttiin etsimään nuorelle perheelle sopivaa talomallia. Lähtökohtana oli kaksikerroksinen, kooltaan alle 150 asuinneliön rakennus. Vaihtoehtojen joukosta valittiin Dekotalo, jonka mallistosta löytyi molempia miellyttänyt talomalli ja jonka edustajan kanssa kemiat kohtasivat ensitapaamisella. Syksyllä oltiin täydessä työn touhussa ja talo valmistui hivenen suunniteltua aikaisemmin. Dekotalo luovutti sen asiakkailleen 2021 toukokuussa. Kesäksi nikkaroitiin terassikin valmiiksi ja sinne hankittiin poreamme. Sen lämpimästä vedestä nautitaan nyt tähtitaivaan alla. Rakennusaikana käytiin tontilla päivittäin huolehtien työmaan siisteydestä. Keskitalven kuukausina eniten aikaa kului lumitöihin, kun vuoden alku oli jopa poikkeuksellisen luminen. Emma vinkkaa, että raksaprojekti kannattaa ajoittaa kesäkuukausille, jos ei hirveästi tykkää lumien kolailusta.

Koti muuntautuu perheen elämään

 
Talon budjetiksi otettiin 300 000 euroa ja siinä myös pysyttiin. Mistä kaikista menoeristä summa syntyi on luettavissa Emman ylläpitämällä instagram-tilillä @dekokoti.
Sisustusvalinnoilla Dekotalon pakettia upgreidattiin 13 000 eurolla. Lisähintaa maksettiin eniten kiintokalusteista, portaikon rimaseinämästä ja saunan lauteista. Hiekan värisestä Noblessa-keittiöstä haluttiin mahdollisimman täydellinen, jossa on tilaa niin työskentelyyn kuin tavaroiden säilytykseen. Kaapistot ulottuvat lattiasta kattoon saakka. Saranaovin varustettu aamiaiskaappi on kaapistojen keskellä. Niemekkeen etureunaan haluttiin koroke, joka estää työtasolla olevien astioiden näkymisen ruokailutilaan ja olohuoneeseen. Talossa on 129 asuinneliötä. Alakerrasta puolet vie keittiö-olohuone. Toinen puolikas täyttyy eteisestä, kodinhoitohuoneesta ja saunatiloista. Yläkerrassa on kolme makuuhuonetta ja avoaula, jonka vuodesohvalla istuen katsellaan iltaisin telkkaria.

 

Intohimona sisustaminen

 

Emma tunnustautuu intohimoiseksi sisustajaksi. Uusi koti motivoi uusiin ideoihin päivittäin. Koti saa lisää ilmettä taukoamatta uusilla hankinnoilla ja tavaroiden uudelleensijoittelulla. Koti on nyt elämän ehdoton ykkösjuttu. Emma kertoo laittavansa rahaa mieluummin vaikkapa uuteen valaisimeen kuin uuteen käsilaukkuun.

Violan 16-neliöinen huone on kaunis kuin karamelli. Hempeä väritys ja kekseliäät Minitude-kalusteet tekevät huoneesta prinsessan valtakunnan. Ihastusta herättävät myös huoneesta löytyvät, Minna Parikan suunnittelemat pupunkorvakengät vaaleanpunaisine tupsuineen. Sisustuksen moderni tyyli mätsää talon arkkitehtuuriin. Kokonaisuudella Emma tavoittelee ajattomuutta suosimalla Artekin kalusteita. Huonekaluja on hankittu sekä uutena että käytettyinä netin kautta. Ruokapöydän tuolit on itse kunnostettu pintakäsittelemällä puuosat ja uusimalla tekstiilivyöt.

Prinsessan valtakunta

Juuri kaksi vuotta täyttänyt Viola varttuu kauneuden keskellä. Hempeää sydäntapettia vasten on Minituden viehättävät kalusteet, talosänky ja pöytäryhmä, jonka tuoleissa on selkänojina pupunkorvat. Vanha kehto on kulkenut Emman suvussa.

Korkea tila tuo avaruutta oleskeluun

 

Mukava arki on alkanut. Muuttohetkellä Emma oli äitiyslomalla ja vietti päivät lapsen kanssa kotona. Lokakuussa oli paluu töihin, josta on mukava palata uuteen, harkiten sisustettuun kotiin.

Ruokahuone on kahden kerroksen korkuinen. Keittiöniemekkeen eteen tehtiin korotus, joka estää keittiöntasojen näkymisen oleskelutilaan. Seinälaatikoston jatkeena on kapea viinikaappi. Keittiön laadukkaiden kalusteiden lisäksi myös kodinhoitohuoneen ja wc-tilojen kiintokalusteet ovat Noblessalta. 

Omaa rauhaa keskelle lapsiperhearkea


Kodin toisesta kerroksesta löytyy teeveen katselulle omistettu aula, johon Järvenpäät halusivat tyylikkään rimaseinämän. Emman ja Henrin makuuhuoneessa on peiliovellinen vaatekaappi.

 

Juttu on julkaistu Uusi Koti lehdessä 11/2021. Voit lukea tutustua lehtiartikkeliin tästä.

Teksti Jorma Välimaa
Kuvat Hans Koistinen