Asiakastarinat

Värikäs koti syntyi ilman draamaa

”En olisi voinut uskoa, miten kotiaan voi rakastaa niin paljon”, toteaa vilpittömästi Jonna Pirttijoki-Helanen. Hänen ja miehensä Mikko Helasen koti valmistui Ilmajoelle, josta on hyvät kulkuyhteydet Seinäjoella sijaitseville työpaikoille.

Etsinnässä jopa loppuelämän koti

 

Sopivaa taloa oltiin etsitty jo muutama vuosi, mutta mikään ei vain tuntunut sopivalta heille. ”Aika pian sitten muovautui ajatus, että rakennetaan oma.” Harppaus oli suuri, sillä aiemmin Jonna ja Mikko asuivat vuokralla ’kerrostalokämpässä’, mutta pari ei silti tyytynyt ensin välivaiheeseen, jossa asuisivat ensin esimerkiksi rivitalossa, vaan halusi kerralla kunnollisen kodin. ”Sellaisen, jossa viettäisimme 30–40 vuotta, jopa vanhainkotiin asti”, Mikko perustelee.

Tonttia kyseltiin ensin hieman eri kohdasta, kuin mihin loppujenlopuksi päädyttiin. ”Onneksemme päättyvän tien päästä vapautui juuri tonttivaraus, josta tehtiin hyvin pian sopimus auton etupenkillä kunnan viranomaisen kanssa”, Mikko nauraa. Paikka onkin osoittautunut erinomaiseksi kasvavalla ja kehittyvällä asuinalueella.

Dekotalon kanssa meille syntyi tunne, että he olivat valmiita tekemään mitä asiakas haluaa

 

”Jo kolmen kuukauden kuluttua mietimme millainen talo sopisi meille ja kävimme talofirmoja läpi. Dekotalon kanssa meille syntyi tunne, että he olivat valmiita tekemään mitä asiakas haluaa”, pari muistelee. Heillä oli vain ajatus L-mallisesta talosta ja ruutupaperiluonnos, mutta kaksi pitkää, kahdeksantuntista suunnittelupäivää Dekotalon kanssa konkretisoivat toiveet suunnitelmaksi.

Myöhemminkään muutosten tekeminen ei ollut ongelma. ”Kun näimme Asuntomessuilla hartsista toteutetun seinän, halusimme kokeilla materiaalia omaan kylpyhuoneeseemme. Näin ollen poisjätetyt laatat hyvitettiin. Samoin hankimme tilan suihkut, hanat ja altaan itse.”

Walk in -vaatehuone ja muita omannäköisiä ratkaisuja

Talossa on muitakin asukkaiden omannäköisiä ratkaisuja. Yksi pariskunnan mielestä parhaista on walk in -vaatehuone, joka helpottaa arjen pyöritystä. Lisäksi L-muotoinen talo on jaettu niin, että oikealle jäävä sakara on harrastus-/työhuonetila musiikin alalla toimivalle Jonnalle. ”Tuplavillalla ja paksuilla seinillä äänieristetty tila on erinomainen, koska soitan paljon kotona ja minulla käy oppilaitakin täällä”, Jonna kertoo valinnasta.

Mikon omaksi tilaksi voisi puolestaan luonnehtia noin kahdeksan neliön videotykillä varustettua tv-huonetta, jonka yhtä seinää peittää suosikkijoukkue IFK:n valokuvatapetti. ”Työskentelen urheilun parissa, joten myös seuraan urheilua paljon.” Jonna pelkäsi ensin tehosteseinän häiritsevän häntä, mutta ovea ei ole kuulemma tarvinnut sulkea, vaan näkymään on tottunut. ”Muistakaan huoneista ei väriä puutu. Meillä on punajuuren väriä ja voimakkaita tapettikuoseja, ja kodin keskipisteenä toimii keittiö, jonka yksi seinä on täysin musta”, Jonna kuvailee.

 

”Täytyy antaa kiitosta kyllä Dekotalon nopeista yhteydenotoista ja joustavuudesta”

 

Koko rakennusprojekti sujui hyvin ja talo valmistui jopa kaksi viikkoa etuajassa. ”Toisaalta olisin halunnut pitää suunnitellun valmistumisajankohdan, niin rakennusporukalla olisi ollut enemmän aikaa viimeistelylle”, Jonna toteaa, mutta ymmärtää Dekotalon tehokkuuden ja halun pitää taloesittelyn vastavalmistuneessa kodissa.

”Ainoa huoli, mikä painoi meitä rakennusaikana, oli se, että yhtä äkkiä tontille saattoi tulla paljonkin tavaraa eri tavarantoimittajilta, ilman että kuljettajat ottivat yhteyttä meihin”, Mikko päivittelee.

Kaikki tarvikkeet olivat kuitenkin kunnossa, lukuun ottamatta verhoilulautoja, jotka loppuivat kesken, mutta muutaman päivän viiveellä sekin asia hoitui. ”Täytyy antaa kiitosta kyllä Dekotalon nopeista yhteydenotoista ja joustavuudesta”, kotiinsa selvästi tyytyväinen pari lähettää terveisensä.

Talven ja kevään levon jälkeen tulevat ajankohtaisiksi talon maalaus, taloa kiertävän terassin rakentaminen ja nurmikon kylväminen. Yli 1 700-neliöisen tontin annetaankin muilta osin vielä odottaa rauhassa. Sen suunnitteluun on hyvä paneutua seuraavana talvena!