Asiakastarinat

Talo, toimitus ja talous kunnossa

Outi ja Lauri Wuorenheimo elivät ruuhkavuodet jo parikymmentä vuotta sitten, mutta ryhtyivät vasta nyt ensikertalaisiksi talonrakennuttajiksi. Valinta oli muuttovalmis talopaketti sen helppouden vuoksi. Vaa’assa painoivat myös taloudelliset seikat, kun kumppaniksi valittiin Dekotalo.

Matka ei ollut pitkä, kun Outi ja Lauri Wuorenheimo muuttivat tavaroitaan vanhasta kodistaan uuteen, Dekotalon muuttovalmiiseen taloon Espoon Saunalahdessa. ”Muutto hoidettiin melkeinpä Ikea-kasseilla”, Wuorenheimot naureskelevat, sillä talo valmistui edellisen kodin taloyhtiön tontille, osana Espoon kaupungin tiivistyshanketta. Talojen väliselle rajalle on vain viisi metriä.

Paikkahan on upea. Tontti sijaitsee päättyvän tien varrella ja sen rajalta alkaa kaupungin puisto. Samoille sijoille rakentamista puolsi myös se, että Outi ja Lauri tiesivät, miten vaikeaa on löytää uutta tonttia, ja varsinkin parinkymmenen kilometrin päästä Helsingistä.

Tontin sijainti osoittautui hyväksi jo rakennusaikana. Laurin työt loppuivat yllättäen, joten hän kävi päivisin siivoamassa työmaata ja keittelemässä kahvia työmiehille. Molemmat, Outi ja Lauri, olivat myös lähellä vastaamassa kaikkiin työmaalla eteen tulleisiin kysymyksiin.

Oma pohjaratkaisu

 

Wuorenheimoilla oli mielessään jo tontille sopiva oma talomalli, kun he etsivät sopivaa talovalmistajaa. Toiveissa oli avara keittiö- ja olohuoneratkaisu sekä eteinen, johon ei haluttu tuhlata neliöitä.

Ihan kenen tahansa kelkkaan Wuorenheimot eivät lähteneet, vaan Lauri käytti aikaa yritysten vertailuun ja otti selvää näiden taloustilanteesta. ”Ensimmäiseksi karsiutuivat ne yritykset, joiden kanssa luvattu 10 vuoden takuu ei olisi ollut realistinen. Toiseksi olimme rakennuttamassa talvea vasten, niin halusimme, että talossa on nopeasti valmis vesikatto. Tämä oli mahdollista elementtitoteutuksella. Kolmanneksi painotimme aikataulutusta, että koko projekti olisi hallittu kokonaisuus.”

Sitten tarvittiin vain Dekotalon hyvä myyjä Miika Ahola. Sopimus syntyi, kun rakennuttajien toiveet ja kaupungin tarkat vaatimukset saatiin keväällä 2019 sovitettua Dekotalon 116-neliöiseen talopakettiin. Asuinpinta-alaksi tuli lopulta 112,5 nelilömetriä. Siihen kuuluu kolme makuuhuonetta, olohuone-keittiökombo, kaksi wc:tä, kodinhoitohuone ja sauna. Talon kahdella sivulla on sekä avoterassia että lasitettua tilaa.

Muuttovalmis talotoimitus

 

Pariskunta tiedostaa, etteivät he ole tyypillisiä rakentajia, varsinkaan ensikertalaisia. Molemmilla on ikää lähelle 60 vuotta. Kyseessä on kuitenkin luonnollinen elinkaari. ”Ennen meitä asui viisi perheenjäsentä saman katon alla, jolloin edellisen kodin vähän yli 200 neliötä tuntui sopivalta. Nyt kun asumme kahdestaan, meille riittää pienempi koti”, Outi avaa tilannetta.

Muuttovalmis talotoimitus tuntui heistä sopivalta ratkaisulta, koska pariskunnalla ei ollut ennestään pientalon rakennuskokemusta. Sen sijaan he ovat rakentaneet hirsihuvilan saaristoon, joten he saattoivat kuvitella projektin työlääksi. ”Olemme seuranneet tälläkin asuinalueella itse rakentavien taloprojekteja, jotka saattavat kestää hyvinkin kolme-neljä vuotta. Halusimme päästä helpommalla ja saada nopeammin valmista.”

Outi on myös seurannut muita rakentajatarinoita ja postannut aktiivisesti itsekin Instagramissa tilillä dekotalo_wuorenheimo. ”Koin melkein huonoa omaatuntoa, kun kaikki sujui meillä niin hyvin ja työt etenivät aikataulussa. Samaan aikaan useissa nuorissa perheissä suhdekin on koetuksella kun toinen puolisoista hoitaa lapsia kotona toisen ollessa kaiken vapaa-aikansa talonrakennushommissa.”

 

Yhteistyökumppanit toteuttivat toiveet

 

Uudessa kodissaan Wuorenheimot halusivat panostaa erityisesti keittiöön. ”Halusin puolikkaan seinän muuten avoimeen olohuone-keittiöön, ettei tasojen sotkut näy oleskelutilaan. Erityistä on myös kapea kaappi, jonne saan keittiöpyyhkeet roikkumaan katseilta piiloon. Ihastuimme lisäksi lieteen, jossa on integroitu liesituuletin”, Outi listaa valintoja. Laadukkaasti tehdyt kalusteet löytyivät Dekotalon yhteistyökumppanilta Noblessa-keittiöiltä. ”Halusin muutenkin pitää tekijöiden määrän mahdollisimman pienenä. Talon perustuksiin ja muihin etukäteistöihin osallistui kolme urakoitsijaa, kaikki loput valikoituivat Dekotalon kautta”, Lauri kiittelee yrityksen hyvää verkostoa.

Toinen pariskunnalle tärkeä asia uudessa kodissa oli hyvä valo. Taloon valittiin alkuperäisiä piirustuksia suuremmat ikkunat ja koko kodin valaistus toteutettiin himmennettävillä led-spoteilla. Myös sähköpistorasioiden määrää kasvatettiin reilusti tämän päivän tarpeita vastaavaksi. ”Aivan viime hetkillä lisäsimme vielä yhden pistorasian joulukuusen koristevaloja varten”, Outi nauraa.

Wc- ja kylpytilat Outi ja Lauri halusivat toteuttaa erillisiksi. Vessoihin valittiin seinäwc-istuimet, saunaan heti valmis kiuas ja kaksi suihkua. ”Kaikki toiveemme otettiin huomioon myös töiden edetessä! Laatoittaja teki meille ekstrana vielä syvennetyt hyllyt pesuainepulloille.”

Helppoa, taloudellisesti turvattua elämää

 

Elämä uudessa yksikerroksisessa kodissa on asettunut aloilleen. Koska kaikki on uutta, asuminen on helppoa eikä korjaustarpeita ole tiedossa ainakaan vuosikymmeneen. Pihastakin Wuorenheimot ovat viimeistelleet jo kolme neljäsosaa. Nurmikkoa ei ole ollenkaan, joka sekin helpottaa ylläpitoa. Kulkuväylät on kivetty ja istutukset toteutettu kivillä reunustetuille ja kohotetuille alueille. Oleskelu tapahtuu enimmäkseen lasitetulla, 17,5 neliömetrin terassilla ja luksusta elämään tuo Drop-ulkoallas.

”Uudessa yksikerroksisessa kodissa on tarkoitus asua niin kauan kuin jaksamme tätä hoitaa kotia ja tehdä lumitöitä… Otimme kuitenkin huomioon sen, että sitten kun tulee aika myydä talo, se on riittävän kokoinen ja toimiva, hyvällä sijainnilla oleva koti vaikka kaksilapsiselle perheelle”, Wuorenheimot palaavat suunnitelman juurille.
”Ainoa asia, jonka nyt muuttaisin, ovat ikkunat”, Outi päättää haastattelun. ”Ikkunamuutosta tehtäessä emme osanneet kiinnittää tarpeeksi huomiota siihen, että toivomissamme turvalaseissa on kahdet lasit. Olisin halunnut yksiosaiset ikkunat, jolloin pestäviä pintoja olisi ollut vain kaksi neljän sijaan…”

Teksti: Mira Halonen