Asiakastarinat

Mustaa ruutia

Sijainti, tontti, talon ulkonäkö, pohja ja Dekotalon valmis talopaketti. Siinä on täydellisen kodin resepti, Julia ja Jarkko Pärssinen tuumasivat Instagram-löydöstään. Alle vuoden kuluttua Tuusulan asuntomessualueelle rakentunut Dekotalo Ruuti oli valmis ottamaan asukkaansa vastaan.

”Meille oli tärkeää saada avaruutta, korkeaa tilaa ja samalla kuitenkin mahdollisuus omaan rauhaan.”

 

Kotonaan, Helsingin Vallilan Konepajalla, Julia Pärssinen näki ilmoituksen myynnissä olevasta, rakenteilla olevasta Dekotalon kohteesta Instagramissa elokuussa 2019. Jo seuraavana päivänä Julia oli miehensä Jarkon kanssa ajelemassa alueella, jolla tontti sijaitsee. Kyseessä ei ollut mikä tahansa alue, vaan vuoden 2020 Rykmentinpuiston asuntomessualue Tuusulassa.

”Halusimme muuttaa sopivan etäisyyden päähän Helsingistä. Paikkaan, joka tarjoaa rauhallisuutta ja luontoa. Halusimme tarjota lapsillemme mukavan paikan kasvaa sekä lyhyemmät etäisyydet isovanhempiin. Rykmentinpuistossa lähiympäristö on muutettaessa valmis, kodin viereen rakentuu kaunis puisto ja päiväkoti on kävelymatkan päässä”, Julia Pärssinen taustoittaa.

Sekä asuntovuokrauksen specialistina työskentelevä Julia että hänen miehensä, vakuutusyhtiön Product Ownerina toimiva Jarkko ovat alun perin kotoisin muualta, mutta asuneet Helsingissä jo opiskelujen ja työelämän ajan.

”Ostopäätös syntyi hyvin pian kokonaisuudesta, johon yhdistyi sijainti, tontti, talon ulkonäkö, pohja ja Dekotalon talopaketin laajuus. Ihastuimme suunnitelmaan. Meille oli tärkeää saada avaruutta, korkeaa tilaa ja samalla kuitenkin mahdollisuus omaan rauhaan.”

Tilaa vanhemmille, lapsille ja yökyläilijöille

 

Pariskunnan lapset, Oliver, 3 vuotta ja Noel, 1 vuosi ja 8 kuukautta, ovat vanhempiensa ohella riemuissaan uudesta asuinpaikasta. ”Lapset rakastavat paloautoja, joten he odottavat erityisesti vierailua messualueen vieressä sijaitsevalle Hyrylän paloasemalle,” Julia paljastaa

Uudessa kodissa on hyvin leikkitilaa kasvaville pojille; omat huoneet ja 750-neliöinen piha. Asuinneliöitä Dekotalon kodissa on kaikkiaan 145, jotka jakautuvat kahteen kerrokseen. Kohteen on suunnitellut arkkitehti Antti Heikkilä. Lähtökohtina suunnittelussa ovat toimineet tehokas tilankäyttö sekä avarat ja valoisat sisätilat.

”Talossa ei ole mitään, mitä nyt haluaisimme muuttaa. Ajatus oli alun perin poistaa alakerran makuuhuone, mutta kantavan rakenteen vuoksi se ei ollut mahdollista ja huone sai jäädä. Nyt sillä on meille suuri merkitys, sillä voimme majoittaa sinne yökyläilijät. Pohja palvelee meitä erinomaisesti myös tulevaisuuden muuttuvissa elämäntilanteissa.”

”Valmis, meille toimiva ratkaisu”

 

Perhe oli projektin suhteen ensikertalaisia eli heillä ei ollut aiempaa kokemusta rakentamisesta. Niinpä he kokivat luonnolliseksi valinnakseen Dekotalon täysvalmiin talopaketin.

”Tämä oli meille toimiva vaihtoehto. Emme ole taidokkaita rakentajia. Olemme myös mukavuudenhaluisia,” pariskunta nauraa. Julia ja Jarkko kokivat kuitenkin tärkeäksi, että talopaketin sisältö ja yksityiskohdat käytiin huolellisesti läpi. Tämä toteutui loistavasti Dekotalon kanssa, eikä epäselvyyksiä jäänyt.

”Kaikkiin toiveisiimme on reagoitu hyvin. Meidät yllätti ainoastaan se, miten nopeasti piti jo rakentamisen alussa tehdä päätöksiä. Jotkin toiveemme nousivat liian myöhään esiin, jolloin niiden toteuttaminen ei ollut enää mahdollista”, pariskunta summaa.

”Haasteeksi koimme tietämättömyyden siitä, mitä työmaalla tapahtuu. Kun itsellä ei ollut tarvetta vierailla raksalla päivittäin, jäi vähän epäselväksi mitä töitä siellä on meneillään. Tämän voi toki nähdä myös positiivisena asiana!” Julia oivaltaa, ja jatkaa: ”Nyt ajateltuna tutustuisimme ehkä tarkemmin työtiimiin ja huolehtisimme tarkemmin yhteydenpidosta, jotta voisimme reagoida mahdollisuuksiin muuttaa suunnitelmia tarpeeksi nopeassa aikataulussa.”

 

Mustia pintoja ja materiaalina puu

 

Kodin sisustuksen kiinteät valinnat syntyivät pääosin Dekotalon kattavasta valikoimasta. Etenkin Julia on innokas sisustaja ja ollut mukana kaikissa sisustusratkaisuissa.

”Meillä oli alusta asti selkeä ajatus sisustuksesta, jossa toistuu talon julkisivun musta värimaailma, johon on yhdistetty luonnonläheisiä sävyjä. Tämä näkyy muun muassa mattamustana keittiönä. Mustaa on tasapainotettu käyttämällä puuta esimerkiksi olohuoneen ja kodinhoitohuoneen paneeliseinissä ja huonekaluissa. Kylpytiloissa on käytetty puupaneelin lisäksi mikrosementtiä sen rauhoittavan ja selkeän ulkonäön vuoksi.”

Talon toisessa kerroksessa sijaitsevat perheen makuuhuoneet.

”Ajatuksena oli keventää alakerran tunnelmaa yläkertaa kohti ja tuoda sinne hieman väriä ja rennompaa tunnelmaa. Olemme suosineet valinnoissamme kotimaisuutta ja laadukkaita materiaaleja.”

Väriä sisustukseen tuo Heidi Jeskasen taide, jonka kautta taloon on saatu persoonallista ilmettä.

Näin syntyi @dekotaloruuti

 

Asuntomessualueen jokaisella kohteella on oma nimi. Perhe Pärssisen valinta uudelle kodille oli ytimekkäästi Ruuti. ”Messualue sijaitsee Rykmentinpuistossa vanhan Hyrylän kasarmialueen vieressä. Ajatus nimestä syntyi alueen historiasta ja talon mustasta väristä, joka tuo mieleen ruudin.”

Kuvia Ruudin sisä- ja ulkotiloista löytyy Instagramista osoitteesta www.instagram.com/dekotaloruuti, jonne Julia on päivittänyt rakennusprojektin etenemistä.

”Jaan mielelläni kokemukseni muiden kanssa. Olemme itse vierailleet useilla Asuntomessuilla aiempina vuosina ja on ollut aina vuoden kohokohta päästä selaamaan uusia messukohteita myös lehdistä ja sosiaalisesta mediasta. Sosiaalisen median kanavista olemme saaneet tukea projektimme eri vaiheissa muilta rakentajaperheiltä sekä paljon inspiraatiota omiin ratkaisuihin.”

Tutustu tarkemmin Tuusulan messukohteeseemme Dekotalo Ruutiin.

Teksti: Mira Halonen

 

Galleria